Bezoek

Kinbaku/Shibari door Samuel Suardus

Na het geven van een hele leuke Privé les aan Morgan en haar man kreeg ik de vraag om een stukje te schrijven over Kinbaku en hoe je hier het best mee kan beginnen. Zelf ben ik nu zo’n 4 jaar bezig met Kinbaku en in die tijd is dit een passie geworden. SKinbaku is een bondage vorm uit Japan, waarbij touw gebruikt wordt om iemand vast te binden, vaak met simpele maar esthetisch intrigerende patronen. De Term Kinbaku kan het best vertaald worden als strak binden waar Kinbaku-bi vertaald in de schoonheid van het strakke binden. Hierbij wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van touwen van natuurvezels (hennep, Jute of Katoen). Een andere term die veel gebruikt wordt om deze bondage vorm te benoemen is Shibari wat vertaalt in decoratief knopen, deze term wordt met namen in het westen veel gebruikt.

Samuel en model Serotinel. Foto door HaagEllipsis

Binnen deze touw kunst zijn er vele verschillende stromingen en manieren van knopen. Met namen de intentie en esthetiek verschillen erg per Ryu (school of leer stijl). Voor mij gaat Kinbaku om het samen zijn, de power dynamiek en ook om de esthetiek en traditie die achter de posities en vormen zit. Van origine komt Kinbaku uit de Japanse SM scene maar het hoeft niet altijd om sadisme en pijn te gaan het draait juist ook heel erg om plezier en intimiteit ook kan het je veel leren over je lichaam en is het voor mij een creatieve uitlaatklep.

Op het internet is erg veel te vinden over Kinbaku, als je dit Googeld vind je al een hoop informatie en vooral ook prachtige foto’s. Dit zijn meestal wel technisch ingewikkelde en lichamelijk zware posities wat afschrikkend kan werken om hier zelf mee te beginnen. Gelukkig hoeft Kinbaku niet altijd zo technisch en zwaar te zijn en kan iedereen hier op een leuke manier mee van start gaan.

Serotinel in Agura positie tijdens de les

Zoals bij vele ontdekkingstochten beginnen de meeste mensen op het internet. Ik raad het ook altijd aan om te kijken wat er in jou omgeving gebeurd op het gebied van Kinbaku, veel steden hebben een Rope-Scene met bijeenkomsten waar Kinbaku geïnteresseerden samen komen om elkaar te ontmoeten en te knopen. Als nieuweling kan het erg imponerend lijken om naar zo’n bijeenkomst te gaan maar in de praktijk zijn dit vaak hele open community die graag nieuwe mensen verwelkomen en hun kennis graag delen. Een goed voorbeeld van dit soort bijeenkomsten zijn de Rope-jams van Ellipsis Rope Events in Rotterdam. Ellipsis Rope Events organiseert wekelijkse Rope-jams waar je ook altijd een mini workshop kan volgen en veel informatie over Kinbaku voor handen is, een ideale plek voor een eerste kennismaking met Kinabku. Maar ook in andere steden als Amsterdam, Utrecht en Eindhoven worden regelmatig dit soort evenementen georganiseerd.

Ook zijn er online een hooptutorial video’s te vinden (zowel gatis als betaald). Dit kan een eerste stap zijn bij het leren van knopen, echter is het nadeel van video’s is dat je geen feedback krijgt op wat je doet en dat het moeilijk is om te leren hoe strak je juist wel en niet moet knopen. Als je geïnteresseerd bent om Kinabku te beoefenen raad ik het daarom echt aan om les te volgen bij iemand die er verstand van heeft. Er is in Nederland een groot aanbod van workshops voor zowel beginners als meer gevorderde knopers en aanbieders van Privé les. Naast dat je hier heel veel van leert is het ook nog eens heel leuk om zo’n workshop of privé les te volgen.

Verder rest mij alleen nog om je heel veel plezier te wensen tijdens je ontdekkingstocht.

Samuel

Voor vragen of privé les mag je mij altijd benaderen.

Instagram: samuel_suardus

Mail: samuelsuardus@gmail.com


Spread the love

2 thoughts on “Kinbaku/Shibari door Samuel Suardus

 1. Goedenavond, ik wil beginnen met shibari. In januari ga ik meedoen met een workshop in Utrecht en daar heb ik veel zin in.
  Toch vraag ik mij af of er in de omgeving van Enschede ook opties zijn om mijn kennis/ervaring te verbreden.
  Heeft u tips/adviezen voor mij?
  Alvast bedankt voor het antwoorden/meedenken:)
  Carola

  1. Hoi Carola, wat leuk dat je dat gaat doen! Ik kom helaas niet uit die regio, dus kan je helaas niet helpen. Maar heel veel plezier gewenst alvast! X Morgan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *