Getest

DIY Zweep / Whip

Mijn brein draait soms overuren, en met vaak de leukste gedachtegangen komen daar nog wel eens leuke verhaaltjes uit. Laatst hadden manlief en ik gespeeld en was ik de speeltjes aan het opruimen. Toen ik de zachte, leren zweep door mijn handen liet gaan bedacht ik me hoe tof het zou zijn als je een zweep zou hebben helemaal naar je zin, zoals jij die het liefste hebt. Uiteraard had ik een beeld in mijn hoofd, en dat heb ik even laten sudderen. Naarmate de week vorderde ben ik gaan kijken op instagram, google, etsy, sexshops, webwinkels, blogs, van alles! Om maar te zoeken naar die ene zweep die mij zo tof leek.

Het beeld dat ik in mijn hoofd had kon ik helaas nergens vinden.

Ik wilde dolgraag een zweep met diverse materialen, zacht kant om je te strelen, koud leer om je te verwennen en kleine dunne leren veters om af en toe eens venijnig te kunnen zijn. Dit alles bleek al niet makkelijk, daarbij wilde ik deze zweep ook nog het liefst in het roze met zwart en toen bleek dit haast onmogelijk te zijn. Ik kon het nergens vinden zoals ik het graag wilde hebben. Mijn man maakte een terloopse opmerking in de trant van “dan maak je hem toch zelf lieverd, je bent handig genoeg” en een nieuw project was geboren!

In mijn hoofd was ik al bezig de materialen samen te stellen, zou ik met een handvat werken? Met een lus? Of toch een ring? Na vele YouTube videos te hebben bekeken leek een ring mij toch handigste. Op internet staan er heel veel filmpjes van mensen die zelf een zweep maken. Van leerbewerkers ( niet te doen voor de ‘huis-tuin-en keuken muts’ overigens! ) tot huisvrouwen die met paracord aan de slag gingen, niets leek toch erg op wat ik wilde. Uiteindelijk had ik in mijn hoofd een beeld voor me, ik ging die zweep zo en zo maken…

Dan moet je op zoek naar materialen. Ook internet is dan je handigste vriend, en ik vond een hoop, maar op het oog vond ik dat toch maar niks. Een zweep is iets heel persoonlijks, ik wilde de materialen kunnen zien, voelen, zelfs ruiken, alles om maar de perfecte zweep te maken die me op het lichaam geschreven is. MIJN zweep!

Ik liep met manlief eens door Utrecht en kwam langs een ouderwetse fourniturenzaak. Ik sleepte hem mee naar binnen en was in de zevende hemel. Allemaal touwtjes, draadjes, knopen en wat nog meer! Ik kon ze op de gewenste lengte krijgen, ik mocht ze aanraken en kon het helemaal samenstellen zoals ik dat wilde, wauw!!

Ik heb dik een uur in die winkel doorgebracht, en omdat ik een beeld had in mijn hoofd van hoe ik het ongeveer wilde, kon ik heel gericht zoeken en vragen naar de gewenste materialen. Ik ben begonnen met een ring ( helaas hadden ze geen zwarte, en dus werd het een goudkleurige ) en touwtjes van een meter lang uit te zoeken. Hoe veel touwtjes/veters je wilt, is natuurlijk afhankelijk van hoe dik je je zweep wilt. Ik besloot dat een medium/normale zweep voor mij goed was en kocht de nodige touwtjes en veters. Ik had kant, leren veters, dunne nylon draden, zacht velours, noem maar op. Helemaal gelukkig was ik! Ik kon niet wachten om naar huis te gaan en de zweep in elkaar te zetten.

En echt, het is niet heel erg moeilijk. Ik heb op de mijne een drukkertje gezet met naald en draad, want tot zover gaan mijn naai skills ( nee, niet zo! ) en dat was wel het enige moeilijke eraan. Het lastigste was nog om het handvat een beetje mooi en in model te krijgen, maar voor een eerste zweep ben ik zeer tevreden met het eindproduct.

Je hebt nodig voor een zweep zoals ik die heb gemaakt;

 • Een grote ring waar je de touwtjes omheen slaat. Neem deze dus niet te smal, maar zorg dat deze lekker in je hand ligt.
 • Diverse draadjes/touwtjes van verschillende materialen. In de winkel werd voor mij alles afgeknipt op een meter, dus dat was ideaal om te gebruiken. Ik had in totaal 9 touwtjes, dat maakt een zweep met 18 strengen.
 • Extra draad/touwtje om als handvat te gebruiken van een meter.
 • Een drukkertje, of drukknoopje.
 • Naald en draad
 • Klein elastiekje
 • Een aansteker om de uiteinden te branden zodat je touwtjes niet gaan rafelen.

Ik heb van de meeste handelingen foto’s gemaakt, omdat die vaak duidelijker zijn. Mocht er iets onduidelijk zijn laat het me weten! Je kunt me altijd vragen stellen 🙂

Je sorteert alle draadjes en legt al je materialen klaar. Dan neem je de ring en “hangt” daar de touwtjes overheen. Zorg dat de uiteinden gelijk zijn, zodat de ring dus in het midden zit. Zie foto

 

Je gaat door tot alle draadjes op zijn. Zorg ervoor dat ze een beetje in de volgorde hangen die jij leuk vind. Dit wordt namelijk je uiteindelijke zweep. Als deze af is, kun je de touwtjes niet meer rangschikken. Neem een elastiekje en bind hiermee de touwtjes bij elkaar. Je hebt nu je handen vrij en kunt al een beetje zien hoe je zweep gaat worden. Zie foto

 

Zet aan het draadje/touwtje wat je gaat gebruiken aan het einde een deel van het drukkertje. Dit zet je vast met naald en draad. Deze stop je ook onder het elastiekje zodat deze goed blijft zitten als je hem gaat omwikkelen om de touwtjes van je zweep. Zie foto

 

 

Nu word het een beetje puzzelen. Ik heb gekeken hoe ver het andere einde van het drukkertje moest komen te zitten. Ik wilde deze niet aan het einde doen omdat je hem dan zou zien. Ik heb hem 2 omwentelingen daarvoor gezet, zodat je drukkertje het handvat ( strak ) vastzet en je er dan nog 2 keer overheen kunt wikkelen zodat je het drukkertje niet meer ziet. De rest steek je weg onder de andere touwtjes die dan inmiddels erg stevig vastzitten. Zie foto

 

Om ervoor te zorgen dat je zweep bij gebruik niet gaat rafelen is het handig om de uiteinden te branden. Dit voorkomt het rafelen van je draadjes/touwtjes en is net wat mooier in de afwerking. Je doet dit heel makkelijk door het uiteinde eventjes kort door een vlammetje te halen en dan te knijpen in het uiteinde. Zie foto

En klaar is je zweep! Zie je, het is echt niet moeilijk…je moet er geen haastklusje  van maken, maar als je er eventjes voor gaat zitten dan is het binnen een uurtje echt wel klaar. Ik deed er iets langer over omdat er een kat steeds in mijn touwtjes hing…

Alle materialen bij elkaar was ik ook niet eens zo heel veel kwijt. Mijn zweep kostte alles bij elkaar zo’n 25 euro. Een normale zweep kost dat ook al gauw ( of duurder zelfs ) en dan heb je er nu eentje helemaal naar je zin! Experimenteer met de stofjes/draadjes die je fijn vind. Ik heb er veel kant in gedaan omdat ik dat gewoon heel erg mooi vind, ik blijf toch een meisje!

Ik ben heel erg benieuwd of je dit ook eens gaat proberen, en zo ja….stuur me dan alsjeblieft een foto van het resultaat. Dat zou ik echt superleuk vinden!

Veel knutselplezier!

Xx Morgan

 

Spread the love
Tagged , , , , , ,

6 thoughts on “DIY Zweep / Whip

 1. Hoi Morgan,

  Leuke en duidelijke beschrijving. Mooi gedetailleerd. Duidelijke foto’s.
  Het is inderdaad moeilijk om een zweep te vinden helemaal naar je eigen smaak. Zelf heb ik er ook al eens aan gedacht mijn eigen zweep te maken. Maar aangezien ik de mijne van leer wil hebben, kan ik hem net zo goed kopen.
  Heb je de jouwe al geprobeerd? Is het wat je ervan verwachtte?
  Ga zo door met je blog!

  1. dank je wel voor je berichtje!
   Ja, hij is zooooo fijn. Was echt de moeite waard om nog even te zoeken en goed te zoeken naar de juiste materialen. Je kunt ook leren slierten/veters gebruiken, heb ik ook gedaan. Deze heb je ook in verschillende kleuren 🙂

   Ben benieuwd!
   Liefs, Morgan

 2. Heel mooi project! Duidelijk uitgelegd met foto’s. Prachtig (niet onschuldig) “sieraad”. Een ander probleem met de on-line winkels is dat ze floggers niet kwalificeren met “thud” of “sting”. Een voordeel van zelf bouwen is dat je zelf kunt kiezen hoe “sting” of “thud” een flogger kan zijn en ook nog eens mooie kleuren te kiezen. Zelf ben ik bezig met mijn 13de “single tail” mini zweep (90 cm lang, signalwhip). Je maakt fouten en leert er van en al doende maak je uiteindelijk de ideale zweep.

  Veel succes verder toegewenst,

  Jay

 3. Hoi Morgan,

  Tja, het is een experiment. De kern (core) is opgebouwd van een soort kunststof gevlochten touw met kern met een diameter van 6 mm. Een stuk van 65, 47, 33 en 20 cm. Je kunt een stalen ring gebruiken om daar het touw doorheen te halen. Dan werk je met 2 stukken, 1 x 85 cm (65 en 20) en 1 x 80 (47 en 33). Ik heb dat dus niet gedaan want ik maak een “knot” aan het eind. Aan het begin alles afgebonden met een “common whip”. Vervolgens de stukken in elkaar draaien (niet te strak) en met isolatietape tegengesteld aan de draairichting bewikkelen. Ik laat het even bij 1 laag isolatie tape. Ik gebruik voor de 2 plaits die ik ga leggen namelijk gekleurde platte veters (PVC/katoen) van A.C.Tion. Die zijn aan de stugge kant. Of de core zwaar genoeg is kan ik eerlijk gezegd nog niet inschatten. De volgende vraag is ook nog of na het plaiten de “thong” soepel genoeg is.
  Wat de “hitch” betreft die vlecht ik niet in. Voor de “cracker” maak ik gebruik van een lus en om die te hechteten gebruik ik een platte knoop die ik met een “common whip” blokkeer.
  De cracker heb ik gemaakt van polyamide touw van 3 mm, 2 lengtes van 1 meter, dubbelvouwen en een knoop maken om het lusje voor de “hitch” te maken. Vervolgens zo’n 15 cm vlechten en een knoop leggen om het vlechtwerk te blokkeren. De lossen uiteinden op 15 cm knippen en de uiteinden smelten zodat het niet rafelt. Morgen veters halen (zwart/zwart, blauw/oranje) en dan gaan plaiten. Het resultaat laat ik je nog wel weten.
  Mocht je echter meer willen weten omdat je zelf ook zoiets wil doen, je hebt mijn e-mail adres.

  Jay

 4. Van de week de snakewhip afgemaakt. Voor cracken is hij te licht, maar dat was ook niet de opzet. Het wil niet wil zeggen dat hij niet hard aan komt! Ben tevreden met het resultaat, maar voor de volgende kern gebruik ik dunner touw, namelijk 4 mm en dan niet 4 keer maar 6 keer.

  Jay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *